בחירת תחום לימודים אקדמאיים
נושא של בחירת תחום לימודים אקדמיים הוא נושא חשוב וציון דרך משמעותי בחיי אנשים צעירים אשר השפעתו ניכרת לא רק במהלך שנות הלימודים אלא הרבה מעבר אליהן, כאשר הם יוצאים לשוק העבודה מצוידים בתואר וצריכים להתחיל לנווט את דרכם העצמאית בעולם. אפשר לחלק את נושא בחירת תחום לימודי תואר ראשון לשניים: בחירת הנושא הנלמד, ובחירת מוסד הלימודים עצמו.
מה כדאי ללמוד?
השאלה הראשונה איתה כדאי להתמודד על מנת לבצע בחירה מוצלחת בדבר נושא הלימוד אותו מתעתדים ללמוד היא: עניין או מקצוע? ישנם מספר תחומי לימוד בהם לימודי תואר ראשון אינם מספיקים על פי רב לקבלת עבודה בתחום הלימודים. כאשר בוחרים ללמוד נושאים אלו במסגרת לימודי תואר ראשון כדאי לקחת בחשבון מראש כמה אפשרויות: סיום הלימודים וקבלה לעבודה שאינה בתחום הנלמד, המשך ללימודי תואר שני בתחום הנלמד או במנהל עסקים, מציאת עבודה כסטז'ר או בהתנדבות במהלך הלימודים או בסיום התואר על מנת לצבור מעט ניסיון עבודה בתחום. בניגוד לנושאים אלו, נושאי לימוד אחרים לתואר ראשון מכשירים בעיקר לשוק העבודה ואז יש לברר כי תחום העבודה אליו לימודי התואר הראשון מכשירים הוא תחום עבודה וסוג עבודה המתאימים למועמד לימודים אקדמיים.
בין המקצועות בהם ההכשרה היא מקצועית בעיקר, ניתן למצוא את: מקצועות ההנדסה, הרפואה, מנהל עסקים, עזרה סוציאלית, משפטים, ראיית חשבון, הוראה ועוד. מצד שני, במקצועות כמדעי הרוח, החבר והטבע קשה להשיג עבודה בתחום הלימודים עם סיום התואר הראשון.
כאשר עונים על השאלה – מה מעניין ללמוד חשוב להפריד ולענות למעשה על שתי שאלות שונות: האם תחום הלימוד מעניין והאם העבודה הקיימת בתחום לאחר סיום הלימודים היא מעניינת, מאתגרת ומתאימה? אפשר להתייעץ עם גורמים מקצועיים שבאמצעות אבחון תעסוקתי יספקו לך מידע על תחומי לימודים ותעסוקה המתאימים לכם.
איזה סוג מוסד לימודים עדיף?
גם אם בחרתם תחום ונושא לימודים אקדמיים עדיין צריך לבחור את מוסד הלימודים בו תלמדו, וההחלטה הראשונה בתחום היא: אוניברסיטה, אוניברסיטה פתוחה, מכללה, או סמינר? ישנם יתרונות לכאן או לכאן בכל הקשור בבחירת סוג מוסד הלימודים. קבלה ללימודים במכללות היא על פי רב קלה יותר מקבלה ללימודים באוניברסיטאות, אולם שכר הלימוד המשולם בהם גבוה יותר. בנוסף, כדאי לקחת בחשבון כי המעסיקים אינם רואים את כל המכללות והאוניברסיטאות כשוות כאשר הדברים נוגעים לקבלה לעבודה. בתחומי לימוד מסוימים קיימת עדיפות לאוניברסיטה כזו או אחרת או למכללה כזו או אחרת. ככלל, תואר ראשון מאוניברסיטה נחשב ליוקרתי יותר מתואר ראשון ממכללה ועוזר יותר בקבלה לעבודה – אולם יש להתחשב בתחום הלימוד הספציפי, בו, לעתים, היוצרות מתהפכות ומכללה מסוימת בתחום לימוד מסוים הצליחה לקנות לעצמה שם.
נושא אותו יש לשקול ולבחון לפני קבלת ההחלטה הסופית הוא סוג התואר אותו מעניק מוסד הלימודים הנבחר בתחום הלימודי הנבחר. יש הבדל בין סוגי תארים ראשונים, לדוגמה B.A, לעומת B.Ed או B.F.A. ההבדלים יוצרים הבדל בקבלה לעבודה וביכולת להמשיך ללימודי המשך במוסדות השונים.
ייעוץ לפני בחירת תחום לימודים:
סטודנט המבקש לקחת קורס צילום. קורס צילום כולל הרבה משתנים. הסטודנט צריך להחליט קודם כל היכן הוא יכול להמשיך מבחינת קריירה לאחר שיסיים את הקורס.
מקורות ייעוץ ,עזרה ומידע
כדי לבצע את ההחלטה המוצלחת ביותר ביחס ללימודי תואר ראשון, בחירת התחום ומוסד הלימודים, אפשר להתייעץ ולהתרשם מכל מקורות המידע הללו:
מכוני אבחון והכוונה – מכוני אבחון והכוונה מסייעים באבחון התחומים להם תתאימו במיוחד ובאלו תחומים תתקשו בזמן הלימודים או בעבודה.
אנשים העובדים בתחום – כדי להתייעץ עם אנשים שכבר סיימו ללמוד ועובדים בתחום בו אתם מעוניינים. בררו פרטים לגבי אופי העבודה בפועל, שכר ממוצע, שעות עבודה מקובלות, ותנאי קידום. כל אלו יעזרו לכם לגבש דעה האם תחום הלימוד המכשיר לעבודה זו מתאים עבורכם.
ידיעונים ואתרי אינטרנט – באתרי האינטרנט של מוסדות הלימוד ניתן להתרשם ולקבל מידע על לימודי תואר ראשון, מידע לגבי מסלולי הלימוד, דרישות הלימודים ודרישות הקבלה, מלגות וכדומה ניתן לקבל ממקור זה.
ימים פתוחים – במסגרת היום הפתוח במוסד הלימודים תוכלו להתרשם מסביבת הלימודים ולשמוע הרצאות. זכרו כי מטרת היום הפתוח היא שיווקית. דברו עם סטודנטים במוסד כדי להתרשם ממקור ראשון מהימן בדבר הלימודים במוסד, אפשרויות תעסוקה ומגורים באזור, חיי החברה באזור, רמת ההוראה.