מכללה או אוניברסיטה?
כאשר באים להחליט על מוסד לימודים לקראת תואר ראשון, אחת ההתלבטויות הראשונות היא: מכללה או אוניברסיטה. ישנם יתרונות לכאן ולכאן ללימודים במכללה או ללימודים באוניברסיטה, ויש לשקול היטב את מכלול כל היתרונות והחסרונות בכל אחד ממוסדות הלימוד כדי להגיע להחלטה נכונה. בנוסף, חשוב לזכור כי הבדלים אלו משתנים עם הזמן, ומה שנכון היום אולי לא יהיה נכון בעוד מספר שנים. תחומי הלימוד אף הם משחקים שיקול חשוב בהחלטה. למרות שקיימים תחומים בהם הפער אינו קיים או שהוא לטובת אחד הצדדים, אין הדבר אומר כי זה הוא המצב גם בתחומים אחרים.יש לדעת שלכל מוסד אקדמאי יש תנאי קבלה: פסיכומטרי וניתן לעשות קורס פסיכומטרי במידה ויש קושי , מבחן אמיר, ציוני תעודת בגרות ושיחה אישית. תנאי הקבלה משתנים ממוסד למוסד ובהתאם לתחום הלימודים.
האוניברסיטה ויתרונותיה
האוניברסיטה, מסלול הלימודים הוותיק לתלמידי תואר ראשון, שם את הדגש בלימודים על העמקה, והקניית ידע תיאורטי רב ונרחב. הרכיב החשוב באוניברסיטה הם המרצים הנשפטים על פי איכות המחקר שהם מייצרים ולא על סמך איכות ההוראה. בהתאם לכך, הלימודים באוניברסיטה מתאפיינים לעתים קרובות בבירוקרטיה מוגברת ובפחות יחס אישי לתלמידים. מצד שני, בתחומים רבים כגון עריכת דין, קיימת התרחקות מהפרקטיקה והתלמידים יוצאים ללא ידע מעשי שמאפשר השתלבות מהירה בעבודה. ככלל, הלימודים באוניברסיטה הם:
· העמקה בחומר הנלמד והקניית רקע תיאורטי נרחב
· אפשרות שילוב לימודים בין מסלולי לימוד שונים
· הכשרה המכוונת בעיקר לתחומי המחקר
· בריחה מלימודים פרקטיים המכשירים למקצוע
· שכר לימודים נמוך יחסית למרבית המכללות
· מערכת שעות שאינה מתחשבת בסטודנטים עובדים
· בירוקרטיה רבה ויחס אישי מופחת לתלמידים
· יתרון במקצועות בהם נדרש גב כלכלי חזק ומעבדות יקרות, כמקצועות ההנדסה
· רמת סטודנטים גבוהה עקב תנאי קבלה גבוהים
· יתרון בקרב המעסיקים בקבלה ראשונית לעבודה של בוגרים טריים.
· יוקרה רבה לבוגרים
המכללות ויתרונותיהן
המכללות השונות אינן שוות זו לזו ברמתן ושונות גם בתחומי הלימוד השונים. ישנן מכללות, דוגמת הבינתחומי בהרצליה בתחום המשפטים, שרמת הלימוד והתלמידים וכן היוקרה של המכללה משתווה לזו של האוניברסיטאות, דוגמא נוספת ניתן לראות במקצועות החינוך שבו המוסדות המובילים הם מכללות לעומת אוניברסיטאות, כדוגמת סמינר הקיבוצים שבה לימודי חינוך מיוחד, חינוך והוראה ברמה לימוד ומקצועיות גבוהה, אולם קיימות מכללות רבות שרמת הלימוד בהם נמוכה מזו המקובלת באוניברסיטאות בעיקר בשל רמת התלמידים שאינן עוברים סינון ראשוני מספיק בדומה לאוניברסיטאות. ככל, לימודי תואר ראשון במכללות מתאפיינים ב-
· לימודים מוכווני מקצוע – למען מעבר בחינת הסמכה, ולמען השתלבות מהירה לאחר הקבלה לעבודה.
· שכר הלימוד לרוב גבוה יחסית לאונברסיטאות ויכול להגיע לעד פי שלוש מלימודים באוניברסיטה.
· המרצים הם אותם המרצים כמו באוניברסיטאות, אולם במכללה הם נמדדים על פי רמת ההוראה ולא על פי רמת המחקר.
· בירוקרטיה מופחתת, יחס אישי רב יותר לתלמיד, יכולת לפתח קשרים עסקיים רבה יותר, וגישה על פי התלמידים הם הלקוחות.
· במקצועות מסוימים רמת ההוראה סובלת כתוצאה מרמת תלמידים נמוכה בהשוואה לאוניברסיטאות
· לעתים, במקצועות מסוימים, התלמידים מגיעים כאשר לרובם יש כבר היסטוריה תעסוקתית וידע פרקטי מסוים.
· חסרון בקבלה ראשונית לעבודה, במרבית המסלולים ולגבי מרבית המכללות.
אז מה עדיף?
אין תשובה ברורה לגבי מה עדיף, מכללה או אוניברסיטה. אם המטרה היא השתלבות בעבודה מייד עם סיום התואר הראשון, יש לקחת בחשבון כי בוגרי אוניברסטיאות טריים לרב מתקבלים ביתר קלות לעבודה הראשונה שלהם. אולם, אם המטרה היא לימודי המשך לתואר שני, אין הבדל ממשי כיוון שתואר שני נלמד באוניברסיטאות.
אם קיים רצון לעבוד תוך כדי הלימודים, יש יתרון ברור ללימודים במכללה. אך בסופו של דבר, מה שחשוב היא המכללה הספציפית ותחום הלימודים הספציפי ושיקולים של להיכן ניתן להתקבל, ושיקולים גאוגרפיים. תמיד חשוב לזכור כי לאחר הקבלה הראשונית לעבודה, ההצלחה בעבודה תלויה בכם, בכישורים, ביכולת הלמידה ובהצלחה בתפקיד, ולא במסלול הלימודים ממנו הגעתם.