חשוב לזהות לא רק איזה תפקיד מתאים לך, אלא גם איזה ארגון יענה על ציפיותיך. למשל: חברת חשמל – עם יציבות והיררכיות ארגוניות ברורות – או חברת סטרט-אפ קטנה, עם פוטנציאל מזהיר, אך לא בטוח.
- חשוב להתייחס לחיפוש עבודה כאל עבודה לכל דבר – מבחינת לוחות זמנים, יעדים, סדר-יום.
חנה סלע, מכון הדס – הכנה למבחני מיון ולראיונות עבודה וייעוץ קריירה.סדר יום והבנייה ברורה של "החיים" חשובים מאד בשלב חיפוש עבודה. כלומר – קביעת זמנים ברורים-יומיומיים להפצת קו"ח, התקשרויות עם חברות השמה וארגונים, פגישות אישיות.
חנה סלע, מכון הדס – הכנה למבחני מיון ולראיונות עבודה וייעוץ קריירה. - מומלץ להוסיף באופן קבוע מימד מהנה – פיזי וקבוע בתקופת חיפוש העבודה – כמו מכון כושר, הליכה על שפת הים, רכיבה על אופניים, ריצה בפארק.
- כדאי להפיץ ברבים את עובדת היותך "מחפש/ת". זאת ההזדמנות להיעזר בקשרים אישיים, משפחתיים, חברתיים, שכונתיים… לוותר על הנטייה להתבייש / לחוש אי נוחות.
- עזיבת מקום עבודה – מרצון או מחוסר ברירה – יכולה להיות גם חלון הזדמנויות ליזמה חדשה או למימוש חלום ישן. אולי זה העסק העצמאי שחשבת עליו, או הטיול לשלושה חודשים לאוסטרליה שעלה במחשבותיך.
- עם החיפוש של התפקיד החדש – כדאי לעשות "סדר" בציפיות וברצונות. האם את/ה מחפש/ת קידום, ניהול, תפקיד רוחב או מקום יציב לאורך זמן.
- חשוב להגיע מוכן – לכל שלב בחיפוש אחר התפקיד הנחשק. הכנה ראשונית היא לדעת את כל מה שניתן על הארגון, דמויות המפתח בו וה"קודים" הארגוניים – לפני שלב הראיון האישי.
- כתיבת קורות-חיים היא אמנות בפני עצמה. כדאי להיעזר במומחים, כדאי לנסח אותם בצורה האופטימלית. לפני שאתם מתחילים בכתיבה ובניסוח – תגדירו לעצמכם לאיזה תפקיד אתם מייעדים את עצמכם.
- קיימות מספר תבניות לכתיבת קו"ח. אין תבנית שמתאימה לכולם/ן. שווה לבדוק ולהכיר את הנוסחים הנפוצים ולכתוב על-פי מה שמשקף אתכם טוב יותר.
- חשוב להדגיש בקורות-החיים נקודות חוזק שלך. אם הניסיון התעסוקתי שלך הוא "חזק" ואטרקטיבי – מומלץ לרשום אותו מייד אחרי הפרטים האישיים. אם אתה בעל תארים רציניים ומתקדמים – רשום/י אותם תחילה.
- קורות החיים הם כרטיס הביקור הראשוני, והרושם הראשוני תמיד קובע. חשוב שהם יהיו ברורים מובְנים ומובָנים מאד, עם אפקט ויזואלי-אסתטי משמעותי.
- ועוד בנושא קורות-חיים: לא לעייף, להלאות, להרבות בפרטי פרטים טכניים. מעבר לשני עמודים של קוה"ח – קשה לצפות לנכונות לקרוא אותם בקפידה…
- בארה"ב, בדרא"פ ובמספר מדינות באירופה מייחסים חשיבות גדולה גם לתחביבים ולתרבות הפנאי של המועמדים. הם מצופים לפרט בקורות החיים תחביבים, ענפי ספורט (רצוי תחרותיים…), חיים תרבותיים ועולם יצירתי.
- כדאי להוסיף בקורות החיים קווים אישיותיים בולטים, רק אם אינם טריוויאליים או סטנדרטיים. למשל – אחראי, אמין, עם יחסי אנוש טובים… ב…
לעומת – בעלת מוטיבציה גבוהה, יכולת הובלה של תהליכים ואנשים, הזדהות ארגונית גבוהה…! - ראיון אישי הוא מיצוי של יכולות תקשורתיות, בינאישיות, ורבליות ורגשיות – שאמורות לבוא לידי ביטוי בפרק זמן קצר מאד ובתנאי לחץ.
- הצלחה בראיון אישי היא אמנות נלמדת. חשוב להיעזר באנשי מקצוע כדי להבין מה את/ה משדר/ת, איזה אלמנטים מוקרנים ממך בזמן הראיון. סביר להניח שלחלק מהמימדים האלה אינך מודע/ת.
- בראיון אישי, יותר מבכל סיטואציה אחרת (אולי גם בבליינד-דייט..) – הרושם הראשוני ממש קובע. לוקח לאדם שמולך משהו כמו 20 שניות לגבש את דעתו עליך.
צריך פרק זמן של כ-20 דקות – כדי לשנות רושם זה… - להיות במיטבך בראיון האישי פירושו – להיות באופטימום מבחינת שפת-הגוף, הבעות הפנים וביטוי עצמי ורבלי-תכני. כל האלמנטים ביחד, בו-זמנית, יוצרים את האפקט הנכון.
- מהי שפת הגוף הנכונה בראיון עבודה / בפגישה עסקית או בדיון עם המנכ"ל?
יציבות, גוף מרווח ונינוח ומתן תחושה של שליטה בגוף ובאיבריו – משדרים ביטחון וישירות. כל אותם טלטולים, תנועתיות-יתר של הידיים והרגליים – משדרים את ההיפך.