"אומרים" שפעם היה יותר טוב, יותר קל, יותר פשוט. בכל הנוגע לקריירה, אין ספק שהנתיב היה פחות מורכב ומסובך ממה שהוא היום.
איפה הזמנים שהחיים המקצועיים היו מעוגנים ב"גילדות", בהן הסתובבו דורי-דורות של סנדלרים, אופים, רופאים, איש-איש למקצוע ולמעמד של הוריו, הורי הוריו וכן הלאה…
שמי חנה סלע, אני יועצת קריירה בכירה ומנהלת מקצועית ב"מכון הדס" – הכנה למבחני מיון לעבודה, הכוונים תעסוקתיים-לימודיים וייעוץ קריירה.
אלווה אתכם כאן בטור אישי, ואשתדל לכלול בו את כל האספקטים הקשורים במושג "קריירה" – החל מהבחירות המקצועיות הנכונות, כשלים צפויים ובלתי צפויים בדרך, איך עוברים בשלום ראיונות קשים, מבחנים מפרכים ומצבים קבוצתיים מאיימים. נציץ גם למקרים פרטיים ודוגמאות מהשטח ונתייחס גם למקצועות העתידיים ולמגמות הבולטות בעולם התעסוקתי.
אשמח לקבל תגובות, הערות והארות וכן להתייחס לשאלות ספציפיות שיתעוררו אצלכם.
הקריירה המקצועית בת זמננו מורכבת בפועל ממספר קריירות – שעוברות שינוי ותפנית.
בחירת מקצוע שנעשתה בגיל 20-25, יכולה להיות מוכתבת מסיבות, מניעים ושיקולים שונים מזאת של גיל מאוחר יותר.
אסף ג. הוא עו"ד בן 33, עובד במשרד בינוני בת"א, משקיע שעות רבות ואינטנסיביות, ובסופו של דבר מרגיש לחוץ, מנותק, ללא שום חיבור רגשי לעולם המקצועי שלו. הוא הגיע לפגישה עם עיניים עייפות, כבדות בגוף וחוסר נכונות להמשיך בעולם הזה.
"אני מקבל פידבקים טובים, משקיע, מוערך במשרד. אבל – לא יכול לחיות עם המתחים, הריבים, האגרסיביות של המקצוע. לא אוהב התנצחויות, "סובל" בהופעות בביהמ"ש.
מסתבר שהדימוי המקצועי של עבודת העו"ד נראה לו שונה לחלוטין מהמציאות בשטח. "ייתכן שהיתה השפעה לגל סדרות הטלוויזיה באותה תקופה, שעסקו במשרדי עו"ד. אולי הושפעתי מהתדמית המקצועית, מהסטטוס, היוקרה. היום אני מוכן לוותר על כל זה…"
תהליך הייעוץ היה ממוקד ובהיר, ובסופו של דבר אסף החליט לערוך שינוי מקצועי, לעבור תקופת הכשרה ולימודים ולהתמחות בתחום של כספים ושוק ההון.
הוא המשיך עם האינטנסיביות של העבודה, ההשקעה הרבה והאינטראקציות הבינאישיות, אבל ללא הגורם ה"כוחני" שהיווה עבורו גורם כל-כך מקשה.
כדי להחליט על הצורך בשינוי קריירה – צריכות להישאל השאלות הנכונות:
- האם הקושי או תחושת המיצוי נובעת מהמקצוע, מתחומי העיסוק שלו או אולי קיים חוסר שביעות רצון מהארגון הספציפי בו אתם נמצאים?
- האם תחושת המיצוי נובעת מקריירה שלא מתפתחת מספיק טוב, לא ממריאה לכיוון הרצוי?
- אולי השאיפות המקצועיות גבוהות מדי ולא ריאליות?ורק אז – כדאי לשאול את עצמכם:
- אולי בחרתי בתחום הלא נכון? אולי חסרים לי מימדים נוספים שלא באים לידי ביטוי – בעולם המקצועי שלי?!
כדאי גם לערוך "רשימת מכולת" – הכוללת אלמנטים אותם אתם מחפשים במקצועכם ובעבודתכם.
לדוגמא: ביטחון כלכלי + אינטראקציה אינטנסיבית עם אנשים + ניצול כושר וגיוון בעשייה.
או פרופיל של: נטילת סיכון + גיוון בפעולות ובחוויות + הישגיות + יצירתיות. (אם אתה בפרופיל זה – כדאי לחשוב ברצינות על עסק עצמאי…)
קריירה בת זמננו – היא תהליך. יש בה עליות ומורדות, היא דינמית, נתונה לשינויים ומושפעת מהקצב הכללי של החיים בהם אנו נתונים.
"מותר" וכדאי לערוך שינויים, לפקפק במה שהיה בזמנו ברור ומוחלט, ובעיקר – לפעול מתוך בחירה ומתוך חיבור רגשי למקצוע ולקריירה שלנו.